Dordrecht verkoopt ziel aan jagers
Jagers kunnen binnenkort weer 12 jaar lang dieren ‘beheren’ (eufemisme voor doodschieten) in het buitengebied van Dordrecht op basis van hun eigen protocollen, tellingen en controles. De gemeente Dordrecht, en een groot gedeelte van de gemeenteraad, heeft zich laten inpakken door de Wildbeheereenheid (WBE).
De gemeente heeft geen enkele moeite gedaan om het verschil te begrijpen tussen plezier-/hobbyjacht en schadebestrijding en hoe zij zelf de regie in handen kan houden als het gaat om het eventueel bestrijden van landbouwschade. Zij verhuurt liever klakkeloos gemeentelijke gronden voor maar liefst 12 jaar aan jagers, die vervolgens zelf bepalen waar en hoeveel hazen, wilde eenden, houtduiven en fazanten ze gaan schieten.
Het college beweert: “Door de uitvoering van het ‘faunabeheer’ over te laten aan de WBE binnen het door de provincie opgestelde faunabeheerplan, maakt de gemeente het mogelijk om achteruitgang te voorkomen.” Dus, door het afschieten van diersoorten die al fors in aantal achteruit zijn gegaan, zullen de populaties weer toenemen? Een wel heel aparte redenering!
Dat ook drachtige dieren (reeën) zinloos worden afgeschoten, lijken diverse politieke partijen niet te willen horen. Zij luisteren daarentegen graag naar de verhalen van jagers die reekalfjes redden met drones, maar stellen vervolgens dan niet de vraag: Waarom schieten deze jagers dezelfde dieren een jaar later alsnog dood?
Iedereen begrijpt de zorgen en problemen van de boeren onder andere als gevolg van de klimaatverandering. Daar komt dan soms ook het mee-eten van landbouwgewassen door in het wild levende dieren bij. Er zijn diverse methoden en innovaties op dit gebied waardoor het niet nodig is om dieren te doden. De gemeente vindt het echter te veel moeite om zich daarin te verdiepen. Zij laten de beoordeling van de effectiviteit van alternatieven liever over aan…jawel…de jagers.
Om schade te bestrijden is het in ieder geval niet nodig om de jacht gedurende 12 jaar onbeperkt te verhuren aan een groep hobbyjagers. De gemeente geeft blijkbaar liever de regie geheel uit handen aan jagers. De gemeente, en een meerderheid in de raad, vindt het wel lekker makkelijk zo: 12 jaar lang geen omkijken naar wat er in het buitengebied gebeurt.
19 september 2024