Zinloos afschot ree Overijssel gaat door

Zinloos afschot ree Overijssel gaat door

Begin dit jaar verleende de provincie Overijssel een vergunning om reeën te doden vanwege de verkeersveiligheid. Fauna4Life en Animal Rights hebben hiertegen bezwaar gemaakt en tevens aan de rechter verzocht om deze vergunning in de tussentijd te schorsen. Helaas heeft de rechter ons verzoek afgewezen.

Niet effectief
De vergunning is verleend om in de hele provincie reeën te schieten. Het argument daarvoor is dat er een verband zou bestaan tussen het aantal reeën en het aantal aanrijdingen. Dat lijkt logisch, maar uit het verleden blijkt dat verband er niet een-op-een te zijn. Daar is één uitzondering op. Als er geen reeën zijn, kunnen ze ook niet worden aangereden!
Bovendien wordt een belangrijk punt over het hoofd gezien, namelijk dat eerst zal moeten worden aangetoond dat het schieten van reeën daadwerkelijk leidt tot een lager aantal reeën en dat het afschot dus leidt tot minder aanrijdingen. De praktijk wijst uit dat dat niet het geval is. Allereerst kunnen reeën niet exact worden geteld, maar kan alleen een trend worden aangegeven, mits steeds op dezelfde manier wordt geteld. Uit deze trendtellingen blijkt dat in 2019 in totaal om ruim 9.700 reeën ging, in 2021 waren dat er bijna 11.500 en in 2023 ging het om bijna 11.400 dieren. In diezelfde periode werden er respectievelijk 3.500, 3.600 en bijna 4.000 reeën geschoten. Ondanks dit toenemende afschot was er dus bepaald geen sprake van een daling van het aantal reeën. En belangrijker, het aantal aanrijdingen nam alleen maar toe van 1.040 in 2019 en 1.100 in 2021 naar ruim 1.200 in 2023.

Alternatieven
Er kunnen andere maatregelen worden getroffen die wél effectief zijn, zoals het verlagen van de maximumsnelheid van het verkeer en daar ook op handhaven en het overzichtelijk maken van de wegbermen. Daarnaast is het belangrijk dat wordt vastgelegd waar veel aanrijdingen plaatsvinden, om te zien of daar speciale maatregelen kunnen worden getroffen, zoals een oversteekplaats met dynamische verkeersborden en verkeersdrempels en/of versmallingen.
Volgens de faunabeheereenheid, die de vergunning heeft ontvangen, werkt dit allemaal niet. Zonder onderbouwing wordt gesteld dat deze maatregelen niet effectief zouden zijn of dat ze te duur zijn. De kosten mogen natuurlijk geen rol spelen als er werkelijk sprake zou zijn van een gevaar voor de verkeersveiligheid.

Geen gevaar
Het is echter maar de vraag of het hier werkelijk over de verkeersveiligheid gaat. Reeën zijn relatief klein (formaat forse herdershond) en verdwijnen bij een aanrijding meestal onder de auto. Een aanrijdingen is daardoor wel dodelijk voor het dier zelf, maar de inzittenden lopen geen gevaar. Jagers wijzen erop dat het gevaar vooral wordt veroorzaakt doordat de chauffeur vanwege de schrikreactie uitwijkt en daarbij mogelijk tegen een boom of tegenligger kan oprijden. Dat is uiteraard geen argument om gezonde reeën dood te schieten. Een schrikreactie kan ook optreden als er plotseling een eend, een kat of een egel uit het gras de weg oploopt.

Uitspraak
Helaas heeft de voorzieningenrechter vooral naar de provincie geluisterd. Tijdens de zitting kwam de provincie opeens met gegevens over het aantal aanrijdingen in 2024. Daaruit blijkt dat het aantal aanrijdingen ten opzichte van 2023 is afgenomen. Allereerst betreft dat een vergelijking tussen slechts twee jaar en is er altijd sprake van fluctuaties. Bovendien was het aantal aanrijdingen in 2023 extra hoog in vergelijking met de voorgaande jaren. Toch geloofde de rechter de provincie, die beweerde dat ‘op basis van de analyse van de lokale omstandigheden is beoordeeld welke dieren op welk moment een risico vormen’. Pauline de Jong, Fauna4Life: “Alsof de jagers vooraf kunnen beoordelen welke reeën gevaarlijk zullen oversteken of dat jagers langs de kant van de weg klaar staan om gevaarlijk overstekende reeën te doden. De praktijk is heel anders. De reeën worden willekeurig overal in de provincie afgeschoten. Het afschot is uitsluitend gericht op het behalen van aantallen.”

Wij zijn zeer teleurgesteld over deze uitspraak. De reeën zijn hiervan de dupe. De procedure gaat echter door en wij hopen in een later stadium alsnog het afschot van reeën van tafel te krijgen.

18 maart 2025

Pin It on Pinterest