Had sir Roger Moore gelijk?

Had sir Roger Moore gelijk?

‘Plezierjacht is een ziekte, een laaghartigheid en een gevaar. Mensen die hun plezier halen uit het doden van weerloze dieren kunnen niet anders dan een geestelijke afwijking hebben.’ Dat zei sir Roger Moore over jagers. Heeft hij gelijk over die geestelijke afwijking? Ik denk het wel. En dat komt door een advies dat de juridische afdeling van de Jagersvereniging onlangs moest geven: deel liever geen foto’s van jezelf meer op social media waarin je lachend staat naast een tableau van de dieren die je zojuist hebt geschoten. Het komt bij de jagers dus niet eens in hun hoofd op hoe ziek het is om zoiets te doen.

Op social media zouden de plaatjes door tegenstanders van de jacht uit hun context worden gehaald, geven de juristen als reden. Ongetwijfeld doelen ze daarbij op het zogenaamde nut dat het jagen zou hebben. En stel nou eens dát het nut zou hebben – heeft het niet, maar toch – dan nog is het volstrekt krankzinnig om zo’n foto te willen maken. Uitvaartbegeleiders doen ook nuttig werk. Maar ze halen het niet in hun hoofd om met hun duimpje omhoog naast een graf te poseren, hoe mooi dat ook is.

Het duidt op een totaal gebrek aan empathie bij de jagers. Het komt niet in ze op dat ze anderen krenken met een foto van een lading kadavers in de achterbak van een jeep. Zoals het ook niet in ze opkomt dat ze zojuist dieren nutteloos hebben vermoord, hun sociale banden hebben ontwricht, de rust in de natuur urenlang hebben verstoord, dieren in paniek hebben gebracht en dieren wel verwond, maar niet gedood hebben (een gigantisch percentage ganzen vliegt rond met hagel – en pijn – in hun lijf).

In de DSM 5 richtlijnen (classificatiesysteem van psychische stoornissen) staat dat gebrek aan empathie een van de belangrijkste symptomen is van een anti-sociale gedragsstoornis, wat vroeger bekend stond als ‘psychopaat’. Dat is nog geen sluitend bewijs dat alle jagers een afwijking hebben. Maar als je het onderstaande citaat van, opnieuw, Roger Moore leest… dan moet je het wel met hem eens zijn: ‘In een maatschappij met oneindig veel mogelijkheden om je te vermaken is het verachtelijk dat mensen ervoor kiezen om hun genot te halen uit het doden van dieren die niets anders vragen dan een kans om te mogen leven.’

Jan Paul Schutten

25-01-2023

Pin It on Pinterest