Bekijk het eens door de ogen van een buizerd

Bekijk het eens door de ogen van een buizerd

Het is weer de tijd van het jaar dat er in de media stukjes verschijnen over aanvallen van ‘agressieve’ roofvogels. Een voorbeeld hiervan verscheen 14 juni op de site van Omroep Flevoland: ‘Agressieve buizerd in Pampushout’. Hierin meldt men dat maar liefst twee (2!) hardlopers zijn ‘aangevallen’ door waarschijnlijk, een buizerd. Allemaal heel vervelend natuurlijk maar laten wij eens kijken waarom deze roofvogel tot de ‘aanval’ overging.

Zoals het stukje vermeldt vond het plaats in het Almeerse Pampushout, een bosgebied aan de westkant van deze stad, waar meerdere buizerds en andere roofvogels hun ‘huis’ hebben, dat doorsneden wordt door meerdere wandel- en fietspaden ten behoeve van de recreërende mens. Normaal gesproken ontwijkt een roofvogel deze mens en gedoogt hij hem in zijn territorium maar in deze periode is hij extra alert op alles wat een eventueel gevaar kan opleveren voor het kroost, het is immers broedseizoen.
Alvorens tot een ‘aanval’ over te gaan, zal de roofvogel over het algemeen eerst meerdere waarschuwende kreten slaken om zijn ongenoegen kenbaar te maken om vervolgens er een schepje bovenop te doen middels een paar schijnaanvallen. Mocht dit voor de vogel nog niet het gewenste resultaat opleveren zal hij, onder het mom van wie niet horen wil moet maar voelen, overgaan tot gerichte aanvallen op de persoon zelf met wat lichte verwondingen, vaak aan het hoofd, tot gevolg. De mens slaat op de vlucht en de vogel heeft aan zijn ouderlijke plicht voldaan.

Dat de (vaak hardlopende) mens het ‘slachtoffer’ wordt van zo’n aanval verbaasd mij niets. Hun kennis van de natuur is over het algemeen volstrekt onvoldoende en vaak draagt de hardloper oordopjes om naar haar/zijn favoriete loopmuziek te luisteren en kan men de initiële waarschuwingen van de vogel niet eens horen. De vogels voelt zich vervolgens genoodzaakt tot drastischer maatregelen over te gaan, alles om zijn ‘gezin’ te beschermen.

En zeg nu zelf: wat zou u doen wanneer u op een mooie dag hordes hardlopers, ondanks uw waarschuwingen dit niet te doen, uw huis via de voordeur ziet betreden en via de achterdeur weer ziet verlaten terwijl uw kinderen zich in huiskamer of tuin vermaken?
Bekijk het eens door de ogen van een buizerd en hou wat vaker rekening met hun instinct. U bent per slot van rekening te gast in hun leefgebied.

Arno-Jan Boere

 

19 juni 2019

Pin It on Pinterest