Demonstratie tegen afschot reeën in Friesland

Demonstratie tegen afschot reeën in Friesland

Op dinsdag 24 maart organiseren dierenrechtenorganisaties Fauna4Life en Animal Rights een demonstratie tegen het afschot van reeën in Friesland. De provincie Friesland heeft jagers de opdracht gegeven om tot en met 2024 reeën dood te schieten ten behoeve van de verkeersveiligheid. Jessica Smit van Animal Rights: “Reeën horen er bij in Nederland. Er wordt amper gezocht naar manieren om vreedzaam te co-existeren. Vanuit vastgeroeste gewoontes wordt het geweer aangedragen als enige en ultieme oplossing en wilde dieren zijn de slachtoffers.”

Weerstand tegen afschot
Het provinciebestuur heeft op eigen initiatief de opdracht gegeven om reeën dood te schieten. De dierenrechtenorganisaties hebben een bezwaarschrift ingediend tegen het afschot. Er is niet vastgesteld dat er geen andere oplossingen zijn om de verkeersveiligheid te vergroten en de levens van reeën te beschermen. Er is bijvoorbeeld geen overzicht van knelpunten of van locaties waar al preventieve maatregelen zijn getroffen.

Pauline de Jong van Fauna4Life: “Een simpele maatregel, zoals het verminderen van de snelheid van 80 naar 60 km/u, kan al voor een sterke afname in aanrijdingen met wilde dieren zorgen. Dan moet je wel eerst weten waar reeën de weg oversteken. Dat is nu volstrekt onduidelijk.”

De actie
Op dinsdag 24 maart wordt het bezwaarschrift van de organisaties en het verweer van de provincie behandeld. De organisaties roepen iedereen op om op 24 maart om 13:00 uur met spandoeken en protestborden te demonstreren voor het provinciehuis aan de Tweebaksmarkt 52 in Leeuwarden. Jessica Smit: “We moeten af van onze menscentrale visie waar alles en iedereen, inclusief natuur en dieren, moeten wijken voor menselijke belangen en bij het minste of geringste de kogel krijgen.”

PROGRAMMA

  • 13:00 – Aankomst en opstellen achter spandoeken en protestborden
  • 13:30 – Mediamoment met livestream op Facebook
  • 14:00 – Toespraken
  • 14:30 – Einde demonstratie

 

LET OP!
Vanwege het corona-virus gaat deze demonstratie NIET door.

 

 

13 februari 2020

Pin It on Pinterest