Fijne mensen

Fijne mensen

Weet je wie fijne mensen zijn? Jagers. Ja echt. Ga zelf maar eens met zo’n jager praten. Wie je ook spreekt, zonder uitzondering zeggen ze dat ze hun hobby helemaal niet doen omdat ze het leuk vinden om dieren te doden. Integendeel zelfs. Ze jagen omdat het moet. Omdat de natuur totaal niet in staat is om evenwicht te vinden. Als er te veel hazen zijn, dan komen zij als redder in nood. Als er te veel ganzen zijn ook. Het moet een roeping zijn, want zo leuk en eenvoudig is het niet om jager te worden.

            Je moet namelijk eerst een uitgebreide opleiding volgen om een jachtdiploma te krijgen. Dat bestaat onder andere uit een theoretisch deel, waarin je leert om het silhouet van een vliegende brandgans feilloos te onderscheiden van een kolgans (tenminste, dat mag ik hopen). En natuurlijk een praktijkgedeelte, waarin je leert schieten. Met een hagelgeweer bijvoorbeeld, zodat je, als er een vlucht ganzen overvliegt die ene gans wél raakt en de rest niet, zodat er geen dieren gewond door hoeven te vliegen (tenminste, dat mag ik hopen). En dat allemaal voor het goede doel. Ga d’r maar aan staan.

            Bovendien moet je als jager flink de portemonnee trekken. Ja het klinkt bizar, maar het is helemaal niet goedkoop om de wereld wat mooier te helpen maken. De jachtakte, het lidmaatschap van de jagersvereniging en een WBE, de verzekering, een wapenkluis, weerbestendige kleding: het kost allemaal beduidend meer geld dan de voetbal-, handwerk- of klaverjasvereniging. Om nog maar te zwijgen over de prijs van een geweer, die algauw tot in de duizenden euro’s loopt, exclusief de peperdure munitie. Want voor de prijs van twee doosjes kogels kun je een prima A-merk tennisracket kopen.

            Het is zelfs nog gekker. Omdat er duizenden van deze goedertieren mensen met het hart op de juiste plek zijn, moeten veel jagers nog meer in de buidel tasten om te kúnnen hulpverlenen. Zij moeten advertenties op boerderij.nl of de NOJG bekijken of er niet ergens iets gekocht of gepacht kan worden waar ze het wild naar hartenlust kunnen beheren. Of veehouders betalen die hun extra eiwitrijke gras willen beschermen tegen die nare ganzen. Boeren laten zich graag helpen, maar niet gratis. Want de gewapende Moeder Teresa’s staan bijna letterlijk in de rij om hulp te mogen bieden.

Echt. Ze vinden het helemaal niet leuk om dieren dood te schieten. Het zijn heus geen dierenbeulen of gekken. Dat is een groot misverstand. Ze doen het omdat het zo ontzettend hard nodig is. In Nederland hebben we nu eenmaal geen roofdieren, zoals vossen of wolven die het overschot aan – o, wacht …

Jan Paul Schutten

6 mei 2024

Pin It on Pinterest