Geen vangkooien in Hilversum na felle kritiek

Geen vangkooien in Hilversum na felle kritiek

De gemeente Hilversum heeft na felle kritiek in de media en vragen van politiek partijen[1] besloten om kauwtjes in het centrum niet te vangen en daarna te doden. De bal kwam aan het rollen toen drie dierenbelangenorganisties de handen ineen sloegen, bezwaar aantekenden en de media informeerden. Twee weken geleden al berichtte de Gooi- en Eemlander dat de gemeente afziet van de plannen.[3] Afgelopen week ontvingen Animal Rights, Fauna4Life en de Flora- en Faunabescherming het officiële besluit: de ontheffing is ingetrokken en het afschot gaat niet door.  

Waarom dit besluit?
Kauwen zouden volgens de gemeente op de Groest in het centrum zorgen voor overlast. De gemeente wilde ze laten doden ‘in het belang van de volksgezondheid en openbare veiligheid’. Kauwen slapen in omliggende bomen en poepen daar ook. Die ontlasting wordt door passanten onder de schoenen meegenomen naar diverse winkels. Recentelijk zouden de normale afvalbakken zijn vervangen door ‘minder toegankelijke afvalbakken’, aldus de gemeente Hilversum.

Uit een inspectie van de Flora- en Faunabescherming blijkt echter dat de afvalbakken helemaal niet zijn vervangen en de vogels heel makkelijk door een opening aan de zijkant van de afvalbakken bij het afval kunnen komen. “Kauwen zijn hele intelligente vogels, met complex en sociaal gedrag. Als er geen goede afvalbakken met afsluitbare kleppen worden geplaatst, zullen de kauwen blijven komen en lost het doden van de vogels niks op”, zeggen de organisaties.

Ontheffing ingetrokken
Op 22 februari heeft de gemeente Hilversum een brief gestuurd naar de provincie met het verzoek om de ontheffing, die het eerst vangen en daarna doden van de kauwen mogelijk maakt, weer in te trekken. Aan dit verzoek heeft de provincie Noord-Holland gehoor gegeven.
De organisaties: “Wij zijn blij dat dit absurde plan van tafel is en zijn uiteraard bereid om mee te denken over diervriendelijke oplossingen.”

1 maart 2022


[1] De Partij voor de Dieren Noord-Holland stelde schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten en GroenLinks Hilversum stelde vragen aan het College van Burgemeesters en Wethouders.

[3] “Gemeente Hilversum gaat na felle kritiek kauwen toch niet doden vanwege poepoverlast”, De Gooi- en Eemlander. https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20220214_23068683

Pin It on Pinterest