Jagersvereniging verliest kort geding – geen jacht op de haas in drie provincies

Jagersvereniging verliest kort geding – geen jacht op de haas in drie provincies

Goed nieuws! De Jagersvereniging heeft het kort geding tegen de Staat verloren. De haas mag in Groningen, Utrecht en Limburg niet worden bejaagd dit jachtseizoen. Op maandag 10 oktober was de zitting bij de rechtbank in Den Haag. Fauna4Life en Animal Rights hadden zich aan de kant van de Staat gevoegd en zijn blij met de uitspraak.

De minister voor Natuur en Stikstof besloot eerder dit jaar dat de hazenjacht in Groningen, Utrecht en Limburg niet geopend zou worden. De minister voerde aan dat het slecht gaat met deze soort: volgens onderzoek van Wageningen Environmental Research (WEnR) neemt de populatie af. Daarom heeft de minister besloten de jacht alleen nog toe te staan in gebieden waar het relatief goed gaat met de haas. De jagers reageerden woedend en spanden samen met een paar andere organisaties een kort geding aan. Hiermee wilden ze afdwingen dat ze op 15 oktober, wanneer het jachtseizoen start, in deze provincies toch op hazen mochten schieten. Animal Rights en Fauna4Life voegden zich aan de kant van de Staat om op te komen voor de bescherming van de haas.

De uitspraak is gelukkig in het voordeel van de haas uitgevallen: de argumenten van de jagers, dat het niet aan de minister was om de jacht gesloten te houden en dat het onderzoek van WEnR niet deugt, werden verworpen.

Beperking plezierjacht haas en konijn
Eerder dit jaar besloot de minister de jacht op het konijn dit jachtseizoen in het hele land niet te openen: de soort staat net als de haas sinds 2020 op de Rode Lijst. Ook hier zijn de jagers verbolgen over. Marco van Duijn, advocaat van Animal Rights en Fauna4Life, reageert: “De jagers hebben aangekondigd een bodemprocedure te starten tegen het verbod op de jacht op konijnen. Deze uitspraak van de kortgedingrechter over de hazen, maakt de kans dat de jagers een bodemprocedure over de konijnen winnen, bijzonder klein. Met beide soorten gaat het immers heel slecht in ons land.”

Pauline de Jong, Fauna4Life: “Het gaat zeer slecht met de haas. Het is terecht dat de jacht daarop in drie provincie is gesloten. De rechter heeft uitgesproken dat voldoende aannemelijk is gemaakt dat de staat van instandhouding van de haas in het geding is. Wij hebben er dan ook goede hoop op dat dit uiteindelijk tot een algeheel jachtverbod zal leiden.”

20 oktober 2022

Pin It on Pinterest