Veel aandacht voor afschot aalscholvers

Veel aandacht voor afschot aalscholvers

Vijftig activisten demonstreerden gisteren voor het provinciehuis in Assen tegen het afschot van aalscholvers om hobbyvissers te plezieren. De demonstratie was een initiatief van Animal Rights en Fauna4Life en werd ondersteund door de Partij voor de Dieren. Aalscholvers leven van vis. Van een ondernemer die een visvijver exploiteert, mag worden verwacht dat hij maatregelen neemt om de vis die hij in zijn vijver uitzet beschermt, bijvoorbeeld door schuilgelegenheid te bieden. Het doden van beschermde vogels is onacceptabel.

Belangrijke actie
Er was veel aandacht vanuit de media voor het protest. RTV Drenthe en Hart van Nederland waren aanwezig. Eerder spraken Vogelbescherming, de Partij voor de Dieren en zelfs Sportvisserij Nederland zich ook uit tegen het voorgenomen afschot.

Voeren van aalscholvers
Als je vis uitzet in een vijver, bestaat de kans dat daar vogels op af komen die vis eten. Die kans is nog groter, als vis wordt uitgezet die aantrekkelijk is voor aalscholvers en de vijver zich bevindt op slechts enkele kilometers afstand van een natuurgebied, waar aalscholvers broeden. Als in deze vijver vervolgens geen schuilmogelijkheden voor de vissen worden gecreëerd, ben je in feite aalscholvers aan het voeren.

Bezwaarcommissie
Fauna4Life en Animal Rights hadden eerder dit jaar een bezwaarschrift ingediend tegen het afschot. Gisteren werden zowel deze organisaties als de provincie gehoord door een onafhankelijke commissie van de provincie Drenthe. Deze commissie brengt advies uit aan Gedeputeerde Staten.
Naar aanleiding van het advies van de bezwaarcommissie zullen Gedeputeerde Staten een besluit nemen op ons bezwaarschrift. De commissie uitte veel kritiek op het besluit. Wij hopen dat er goed naar onze bezwaren wordt geluisterd. Zo niet,dan stappen we naar de rechter.

 

18 juni 2019

Pin It on Pinterest