Vermoorden is onze passie

Vermoorden is onze passie

‘En wat zijn jullie hobby’s?’
‘Nou, ik snooker vaak.’
‘Ik schilder.’
‘Ik vermoord graag dieren in mijn vrije tijd.’
Tja. Die laatste klinkt niet zo prettig, hè? Maar deze mensen bestaan wel. Ze verwoorden het zelf anders, maar jagers vinden het leuk om dieren dood te schieten. ‘Jagen is onze passie’ knalt van de site van de jagersvereniging. Ja, ho ho! Dat is toch juist omdat de jacht zoveel nut heeft? Nou…

Laten we ganzen eens als voorbeeld nemen. Nog niet zo heel lang geleden waren die schaars in Nederland. Op het moment dat boeren met eiwitrijker gras kwamen om de melkproductie te verbeteren, werden onze weilanden ineens een Walhalla voor verschillende soorten ganzen. En inderdaad, het zijn er nu honderdduizenden. Maar als u een kakkerlakkenplaag zou hebben, zou u dan een keer per week iemand laten komen om één, twee, vijf of tien kakkerlakken te doden en vervolgens weer naar huis te gaan? Dit is wel wat er met de ganzen gebeurt. Geen probleem. Zo blijven er elke week weer genoeg ganzen over voor de passie van de jagers.
Vossen dan. Die eten de nesten van onze grutto’s leeg. Afschieten dus! Nou… Grutto’s profiteerden vroeger van ‘safety in numbers’. Door het vroege maaien van de boeren zijn het er nu zo weinig dat hun nesten al snel ten prooi vallen aan allerlei soorten predatoren. Bovendien kun je onmogelijk alle vossen doden. En vossen die weinig concurrentie hebben van andere vossen krijgen meer kleintjes. Competitieve druk tempert het nageslacht juist: de grootste concurrent van de vos is de vos. Het afschieten van vossen heeft dus geen effect. Geen probleem. Want zo blijven er genoeg vossen over voor de passie van de jagers.
Er is ook gesteggel over het aantal wilde eenden. Volgens sommigen daalt dat flink. Volgens jagers niet. In elk geval zijn het er níét te veel. Toch schiet de jager graag op eenden. Dat is namelijk zijn passie.
Zo kun je diersoort voor diersoort afgaan om de onzin van de jacht aan te tonen. Jagers hebben heus wel door dat je vrij veel punten scoort op de lijst van antisociale gedragsstoornissen (wat ze vroeger psychopaat noemden) als je het leuk vindt om dieren te doden. Nou nou nou, gaat dat niet wat ver? Psychopaat? Mwah. Oordeel zelf. Kijk naar dit filmpje (vanaf 5:30 minuten) en hoor vervolgens het trotse commentaar van de jagers. Ze zijn zo gestoord dat ze het in een promotiefilmpje zetten voor hun hobby. Jagen is hun passie. Yep. Een door en door zieke passie.

P.S. O ja, psst. Weet u dat u als belastingbetaler meebetaalt aan de hobby van de jager? Boeren ontvangen geld als een jager aantoont dat ze een gans hebben geschoten op hun land. Daarover misschien een volgende column…

Jan Paul Schutten

 

28 april 2020

Pin It on Pinterest