Vossen zijn nergens hun leven zeker

Vossen zijn nergens hun leven zeker

Vossen in Nederland mogen het hele jaar met het geweer worden doodgeschoten. Daarnaast is de ‘drijfjacht’ op vossen toegestaan, mag er vanaf 1 september tot 1 maart gebruik worden gemaakt van honden om vossen uit hun holen te jagen en worden jonge vossen gevangen met kastvallen en vervolgens gedood. 

Eerder dit jaar verleende de provincie Zuid-Holland extra bevoegdheden aan jagers. Zij mogen ’s nachts met kunstlicht en nachtkijkers op vossen jagen. Er is overdag al een landelijke hetze tegen de vos aan de gang. In veel provincie zijn ze ook ’s nachts hun leven niet zeker. Wij zijn samen met Animal Rights naar de rechter gestapt. Deze dieren verdienen rust en ruimte in plaats van nachtelijke klopjachten.

 Intensieve nachtelijke jachtpartijen
De provincie Zuid-Holland staat naast afschot overdag ook nachtelijk afschot toe. Er is toestemming gegeven voor het gebruik van extra verboden middelen, zoals kunstlicht, restlichtversterkers en warmtebeeldkijkers. De toestemming is onder andere verleend voor verschillende natuurgebieden in Zuid-Holland, zoals de Biesbosch, Hollands Diep en de Nieuwkoopse Plassen.

Eerder dit jaar gaf de boswachter van de Nieuwkoopse Plassen aan dat er in dat gebied geen vossen afgeschoten zullen worden. De jacht wordt daar namelijk niet toegestaan. De vossen veroorzaken geen overlast en ook de weidevogels ondervinden geen probleem.
De provincie heeft de toestemming verleend, omdat het slecht gaat met de weidevogels. Dat het slecht gaat is een feit. Dit heeft echter niets te maken met de vos, maar alles met de verslechterde omstandigheden in het buitengebied. De zeer intensieve landbouw, waarbij de weilanden zijn ontwaterd, overbemest en vroeg en grootschalig worden gemaaid, heeft geleid tot kale vlaktes waar weidevogelkuikens geen voedsel en dekking kunnen vinden. Het bestrijden van vossen lost dit uiteraard niet op.

Vervolging
Bij het teruglopen van weidevogelpopulaties wordt door jagers altijd gezegd dat dit het gevolg is van predatie en wordt de vos aangewezen als zondebok, terwijl er tientallen diersoorten zijn die af en toe eieren en kuikens van weidevogels eten. Dat vossen door jagers altijd worden aangewezen, is logisch. Zij zien in vossen vooral een concurrent, aangezien vossen onder andere konijnen, hazen, fazanten en wilde eenden eten, die de jagers liever zelf schieten. Wat wij vooral bijzonder kwalijk vinden, is het automatisme, waarmee door provinciebesturen toestemming voor het afschot wordt verleend.

Stop de vervolging van de vos, teken de petitie van Animal Rights

 

20 december 2019

Pin It on Pinterest