What could possibly go wrong?

What could possibly go wrong?

Zou je drugscontroles op festivals overlaten aan xtc-producenten? Zou je snelheidscontroles in de buitenwijken overlaten aan straatracers? Zou je veiligheidscontroles op vliegvelden overlaten aan leden van een terroristische organisatie? Zou je de bewaking van banken overlaten aan criminelen? Tja, de antwoorden op deze vragen liggen wel erg voor de hand. Of niet? Want als dat echt zo duidelijk is, waarom laten we het faunabeheer dan over aan mensen die voor hun plezier dieren doodschieten?

Het maakt niet uit welk ‘probleem’ er is op het gebied van faunabeheer: bij deze mensen is de oplossing altijd hetzelfde: dieren doodschieten. Teveel konijnen? Konijnen doodschieten. Te weinig konijnen? Vossen doodschieten. Eén wolf? Wolf doodschieten. Het feit dat de natuur al honderden miljoenen jaren zelf uitstekend voor een evenwicht zorgt, wordt steevast genegeerd. Bovendien werkt afschot juist averechts. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld het jagen op vossen niet tot minder vossen leidt. Voor de jagers maakt dat niet uit. Zo hebben ze juist meer te schieten. Daarnaast zorgt het vaak voor wantoestanden, zoals roofvogels die door ‘faunabeheerders’ vergiftigd worden. Want hoe minder concurrentie, hoe beter natuurlijk. Om nog maar te zwijgen over de vele andere misstanden die tijdens de jacht voorkomen. Je kunt net zo goed een haai het vissenbestand in een zalmkwekerij laten beheren. What could possibly go wrong?

Welke simpele ziel heeft dan bedacht dat juist jagers verantwoordelijk moeten zijn voor de wildpopulatie? De jagers zelf, met behulp van een krachtige lobby die tot diep in de Eerste en Tweede Kamer reikt. Het is daarom maar goed dat xtc-producenten, criminelen en terroristen niet zo’n pressiegroep hebben. Alleen wordt het wel hoog tijd dat politici eens gaan luisteren naar hun verstand in plaats van naar een lobbygroep die alleen maar uit is op het bevredigen van zijn eigen jachtlust.

Jan Paul Schutten

 

18 september 2019

Pin It on Pinterest