Wolf zwart gemaakt en ten onrechte opgeofferd

Wolf zwart gemaakt en ten onrechte opgeofferd

Een schapenboer in Wapse beweert dat hij op zondag 9 juli in actie kwam om zijn schapen te beschermen tegen een wolf. Hij werd gebeten en kort daarna gaf de locoburgemeester toestemming om de wolf dood te schieten. Fauna4Life doet aangifte, zowel tegen de (loco)burgemeester als tegen de persoon die het vonnis heeft voltrokken.

Het verhaal
Wolven in Nederland heeft de zaak goed onder woorden gebracht op de site van Nature Today.
Aangegeven wordt dat over het voorval diverse verhalen de ronde doen en dat daar veel tegenstrijdigheden in zitten.
Het zou gaan om een aanval van een wolf op schapen, die binnen een ‘wolvenwerend’ raster waren geplaatst. Dat levert al het eerste vraagteken op. Als een wolf binnen het raster is gekomen, was dat overduidelijk niet wolvenwerend.
De schapenboer is gewond geraakt aan hand of arm. Het is volstrekt onduidelijk wat de toedracht was en waarom de betreffende wolf ertoe over ging om te bijten. Het lijkt erop alsof het dier zichzelf verdedigde. De schapenboer gaf namelijk aan dat hij met een schep en een riek op het dier is afgegaan. Het feit dat de wolf besloot te bijten in plaats van weg te lopen, wijst erop dat het dier kennelijk niet in staat was om te vluchten.
Twee uur na het bijtincident gaf de (loco)burgemeester toestemming voor afschot en vervolgens is de wolf doodgeschoten. Aangezien daar meerdere uren overheen zijn gegaan, is het maar de vraag of het wel om dezelfde wolf ging, tenzij het dier op enige manier was opgesloten.
Kortom, het gaat hier om heel veel onduidelijkheden.

Overtreding
Wat wel heel duidelijk is dat hiermee zowel de Nederlandse wet als internationale richtlijnen zijn overtreden. Wolven zijn streng beschermde dieren, die in principe niet mogen worden gedood. Er zijn heel duidelijke richtlijnen vastgelegd, voor gevallen waarbij sprake is van gevaar voor de openbare veiligheid. Daar was in dit geval absoluut geen sprake van. Op basis van het verhaal toonde de wolf volkomen natuurlijk gedrag en was er niets gebeurd als het dier niet door de schapenboer was aangevallen.

Fauna4Life heeft daarom aangifte gedaan zowel tegen de (loco)burgemeester als tegen de schutter.

10 juli 2023

Pin It on Pinterest