Wolvenexcursie ‘Hoe wolven en schapen naast elkaar leven’ op de Midden-Veluwe

Wolvenexcursie ‘Hoe wolven en schapen naast elkaar leven’ op de Midden-Veluwe

Op 5 oktober 2023 om 16.00 uur vond een wolvenexcursie plaats op de Hoog Buurlose heide. Uiteraard hoop je, tegen beter weten in, dat je een glimp van een wolf opvangt. Deze excursie was onder leiding van drie medewerkers van Staatsbosbeheer, waaronder Laurens Jansen. In 2019 werden in dit gebied voor het eerst sporen gevonden van een wolvin en zij werd in 2022 vergezeld van een mannetje. Samen hebben ze een roedel gecreëerd van waarschijnlijk zes wolven. De excursie had vooral tot doel om de 22 deelnemers te informeren over hoe er met de wolven en de schaapskudde wordt omgegaan. Al vele jaren beheren schapen de heide en graslanden in dit gebied. Sinds de komst van de wolf heeft Staatsbosbeheer de manier van werken moeten aanpassen.

Prenten: hond of wolf
We startten de wandeling op de parkeerplaats Hoog Buurlose heide en onderweg werd enkele keren gestopt om informatie met de groep te delen. Bij een van die momenten stopten we bij een prachtige beukenlaan en daar kregen we een kaartje waarop twee prenten te zien waren. Aan de deelnemers de taak om aan te geven welke van een hond en welke van een wolf was. Al snel werd duidelijk dat de grotere prent van een wolf moest zijn, omdat de nagels naar binnen gericht staan en je een kruis tussen de voetkussens kunt plaatsen. Er werd ook nog wat verteld over de draf van de wolf.

Wolfwerend raster
Op weg naar de volgende stop liet een adder zich nog even zien om zich vervolgens sissend uit de ‘voeten’ te maken. Vervolgens wachtten ons een prachtig uitzicht over de heide. Hier werd verteld over de ontdekking van de wolvin en hoe het daarna verder ging. Voor de schaapskudde van Staatsbosbeheer braken er ineens andere tijden aan. Dit bracht ons bij het volgende punt: de kraal midden in het heidegebied. Deze kraal is voorzien van een wolfwerend raster om de schapen ’s nachts te beschermen. Met behulp van wildcamera’s hebben ze kunnen constateren dat het raster zijn werk goed doet. Later zijn twee Karpatische Herdershonden, Nora en Ravi, uit Roemenië bij de schapen gezet. In Roemenië hebben dergelijke honden zich al ruimschoots bewezen. De kraal was leeg, omdat de schapen in de schaapskooi waren ondergebracht.

Wolvendrollen
Na een korte wandeling over de heide werd er een mierenleeuw gespot. Een stinkende kortschildkever kruiste iets later onze weg. Vervolgens gingen wolvendrollen in hars door de groep (foto). Je kon duidelijk de haren en nageltjes zien van frislingen (jonge zwijnen), de favoriete prooi van deze roedel.

Karpatische herders
Het laatste punt was de schaapskooi. Het grootste deel van de schaapskudde, die uit 180 schapen en enkele geiten bestaat, bevond zich in de schaapskooi. Een klein deel en de twee herders waren buiten in een weide.  Bij onze aankomst sloegen beide Karpatische herders direct aan, maar nadat we een stapje terug deden, werden ze snel weer rustig.

Een wolf jaagt op een wijze waarin het dier zelf zo min mogelijk risico loopt. De wolf wil zichzelf en de roedel beschermen. Vanuit dat perspectief zijn beschermingshonden heel effectief. De gebruikte Karpatische herders zijn in Roemenië in een schaapskudde geboren en opgegroeid, maar ze zijn ook gewend aan mensen. De honden lopen alleen los als de schaapsherder erbij is. Belangrijk is dat de wandelaar te allen tijde de eigen hond aan een korte lijn houdt.
Uiteindelijk sloten we de mooie avondwandeling bij het startpunt weer af. Wij hebben daarbij veel informatie gekregen over de omgang met de wolf plus alle maatregelen die worden genomen om de schaapskudde te beschermen. Deze bescherming is tot op heden prima geslaagd. Hieruit blijkt dat schapen en wolven zonder problemen naast elkaar kunnen leven. En de wolven? Die lieten zich natuurlijk niet zien.

8 oktober 2023

Pin It on Pinterest