Overwinning: spreeuwen uit nest halen mag niet
Goed nieuws! Eerder dit jaar gaf de provincie Limburg toestemming om jonge, wilde spreeuwen uit het nest te halen en te gebruiken als lokvogel. De dieren komen in vangkooien terecht en moeten er voor zorgen dat soortgenoten de kooien invliegen. Fauna4Life en Animal Rights tekenden, naast Vogelbescherming Nederland, bezwaar aan. De Partij voor de Dieren stelde politieke vragen. De provincie trekt haar besluit in. De organisaties: “De provincie heeft ingezien dat dit niet kan en mag en dat is een geweldige overwinning!”
10% sterft door stress
Al meerdere jaren worden spreeuwen in Limburg met vangkooien gevangen. Om de spreeuwen in de kooi te lokken worden levende vogels in de kooi geplaatst. Gefokte spreeuwen zijn er bijna niet en daarom worden jonge spreeuwen uit hun nesten gehaald, krijgen ze een pootring en worden ze geplaatst bij een volièrehouder. De vangkooien mogen gebruikt worden tot 500 meter van percelen met blauwe bessen. Om deze reden vogels uit hun nesten halen is verboden.
“De afgelopen jaren stierf meer dan 10% van de gevangen spreeuwen door stress. In 2017 stierven dieren in de vangkooi als gevolg van zwaar noodweer. Dit is om welke reden dan ook onethisch en onacceptabel”, zegt Jessica Smit van Animal Rights.
Ook afschot van de baan
Naast het vangen van spreeuwen werd in een ander besluit het afschot van de dieren in de hele provincie toegestaan. Tot maximaal 100 meter van percelen met bessen, kleinfruit, kersen en druiven mocht op de vogels geschoten worden. “Er is helemaal geen reden om spreeuwen te vangen of dood te schieten” zegt Pauline de Jong van Fauna4Life. “Al sinds 2007 wordt schade door zangvogels aan fruit niet meer vergoed. Dat komt omdat er prima alternatieve maatregelen zijn om fruit te beschermen in de vorm van netten.”
De organisaties pleiten voor een volledig verbod op het gebruik van vangkooien en de inzet van levende lokvogels: “Dieren gebruiken en misbruiken om hun soortgenoten te lokken en vervolgens dood te schieten, is een beschaafde samenleving onwaardig.”
28 mei 2021